På riksdagsläktaren

Marianne Lydén recenserar rollspelet på den politiska scenen
Header

Främlingsfientlighet och medborgaraktivitet

16.03.2013 07:00 | Skriven av Marianne Lydén i Okategoriserade

Debatten om hur riksdagen ska behandla medborgarinitiativen går het. Främst har debatten handlat om det enda som hittills lämnats in, det om att förbjuda pälsnäringen, och medborgarinitiativet för könsneutrala äktenskap, där namninsamlingen ännu inte startat.

I riksdagen våndas man nu över hur man ska tillmötesgå de berättigade kraven på att den här formen av medborgaraktivitet (som man själv uppmuntrade med att skapa möjligheten) ska tas på allvar utan att rucka på den status de folkvaldas egna initiativ och beslut har.

Riksdagens generalsekreterare Seppo Tiitinen har i Helsingin Sanomat konstaterat att förväntningarna på medborgarinitiativen är för stora. Det kan ju enligt honom inte gå så att ett medborgarinitiativ åsidosätter den demokratiskt valda riksdagens vilja.

Alla vi som har rösträtt har haft möjlighet att påverka riksdagens sammansättning. Att riksdagen ser ut som den gör och en majoritet för det egna behjärtansvärda medborgarinitiativet kanske inte står att få är demokrati. De minst 50 000 namn som behövs för att ett medborgarinitiativ ska nå riksdagen motsvarar uppskattningsvis antalet väljare bakom tre riksdagsledamöter. Det här kan speglas mot kravet på att medborgarinitiativen ska likställas med lagmotioner med över hundra folkvaldas underskrifter.

Bland medborgarinitiativen finns fyra stycken som i varierande grad vill försvaga svenskans ställning. Det färskaste, där Samlingspartiets unga är med, får garanterat ihop minst 50 000 namn. Innebär det att nonchalera medborgarnas aktivitet om riksdagens majoritet säger nej till det initiativet?

De sannfinländska riksdagsledamöter som är (eller varit) medlemmar i Suomen Sisu skulle aldrig i världen få ihop över hundra riksdagsledamöter bakom en lagmotion för det som nyvalde ordföranden Olli Immonen pläderat för, att stoppa ”islamiseringen” och gå in för att ta emot ”kvalitativt bättre men till antalet färre invandrare”.
I riksdagsvalet 2011 invaldes förutom Immonen Sisumedlemmarna Jussi Halla-aho, Juho Eerola och James Hirvisaari. Eerola och Hirvisaari har av olika orsaker lämnat föreningen, men åsikt har de inte ändrat. Väljarna bakom den här kvartetten är så många att det räcker till för att få ihop ett medborgarinitiativ om att skrota det mångkulturella samhället.

Innebär det att nonchalera medborgarnas aktivitet om riksdagen inte tar ett främlingsfientligt initiativ till behandling?

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

Ett svar

  • finskspråkig finländare says:

    Tycker skribentten att finlandssvenskarna är mera mångkulturella och mindre rasistiska än några andra? Jag tycker att här i debatterna har jag ofta sätt skrivelser där svenskspråkiga har sagt att alla finskspråkiga ska flyta bort från deras hembygd skärskildt i Österbotten, Esbo, Helsingfors osv. då de har i framtiden varit enspråkigt svenska och ny de har blivit tvåspråkiga.

    Och vad då om alla invandringarna skulle bosättas i Grankulla, svenskspråkiga invånare skulle betala alla kostnader . Alla skolor i Grankulla våre fulla av olika språk talande elever. Vad skulle svenskspråkiga lärarna säga?

    Om vi finskspråkiga ska först ha rättigheter och själv besluta vilka språk vi vill lära oss, ska få ämbetssvenskan bort och få våra kommuner finskspråkiga ( då alla svenskspråkiga kan tala finska).

    Det är bättre att ni svenskspråkiga ska vara litet tystare om rasism! Kom i håg att ni har A.O. Feudenthal!