På riksdagsläktaren

Marianne Lydén recenserar rollspelet på den politiska scenen
Header

Allt fler blomsterhattar?

07.12.2013 07:00 | Skriven av Marianne Lydén i Okategoriserade

En stor del av torsdagens frågestund i riksdagen ägnades åt att diskutera invandrares rätt till sjukvård. Det var Jussi Halla-aho, galjonsfigur för Sannfinländarnas ”invandringskritiska” falang, som tog initiativ till debatten. Föga överraskande ansåg han pengar kan användas för bättre ändamål än sjukvård för invandrare i allmänhet och papperslösa dylika i synnerhet.

Inte heller andra folkvaldas inlägg i debatten överraskade.

Överraskad blir man först när man drar sig till minnes de riksdagsdebatter om invandring som fördes inför riksdagsvalet 2011. Torsdagens debatt och de som fördes då är som natt och dag.

I den förra riksdagen satt bara en handfull sannfinländare och Halla-aho var inte en av dem, men kritiken mot regeringens invandringspolitik var massiv och ytterst hätsk i tonen. Både oppositionens och regeringsblockets folkvalda öste på och måltavlan var egentligen inte regeringen utan migrationsminister Astrid Thors (SFP).

Sannfinländarnas sensationella frammarsch i opinionsmätningarna hade framkallat hysteri bland de tre stora partiernas strateger och den lösning man valde inom Samlingspartiet, SDP och Centern var att visa att man minsann inte var som tanten i blomsterhatt utan hade ”invandringskritiska” politiker att erbjuda om väljarna ville rösta på dylika.

Strategin fungerade som känt dåligt, även om Sannfinländarnas skrällseger också hade andra orsaker än invandringspolitiken.

Nu när Sannfinländarna är tredje störst tycks riksdagen kunna diskutera invandring under rätt så civiliserade former. I sin blogg beskriver Halla-aho invandringens faror i målande ordalag men som talare är han ingen folkuppviglare. Det försökte han heller inte vara i torsdags och också de andra sannfinländarna som uttalade sig var sakliga. I de fåtaliga inläggen av de andra partiernas ledamöter lyste känslorna likaså med sin frånvaro.

Stiltjen är påfallande med tanke på att vi ligger i startgroparna inför valet till Europaparlamentet och att den (illegala) invandringen från konfliktdrabbade länder är en fråga som man inom varje EU-land måste ta ställning till. Och med tanke på att höger- och andra slags populister, Finlands populister inbegripna, förutspås segra stort i EU-valet.

Nu finns förstås ingen migrationsminister att spotta på, men andra orsaker måste finnas till att debattklimatet i politikens finrum är mer städat i dag. (Debatten på nätet är sedan ett helt annat kapitel.)

Kan det vara så att allt fler politiker inte bara insett att Finland behöver invandrare utan också förstått att man kanske borde välkomna den man behöver? Och att strategin från 2011 inte fungerar?

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

2 svar

 • Hans Anas says:

  Finländska politiker vill ha hit invandrare som gör de jobb finländare numera inte vill göra d.v.s. köra buss/taxi i huvudstadsregionen och expediera vid butikskassorna och städa.

  När det gäller de bättre betalda och mer kvalificerade jobben som kräver högre utbildning göre sig invandrare inte besvär såvida det inte råder akut brist på kompetent personal inom en viss branch ex. sjukvården där läkarbristen ger invandrare ex. ryssar verkliga möjligheter att få jobb.

  Men inom branscher där utbudet av sökande är stort väljs (nästan) alltid en finne (finländare), även om en utländsk sökande är mest kompetent eller har de bästa referenserna.

  Tro inte annat!

  Så välkomna till Finland, invandrare, så länge ni gör ”skitjobben”, eller ni är enda sökande till bättre betalda jobb, se där vad finländska politiker och journalister har att förtälja er!

  Men det säger man ju inte i klartext.

 • Hans Anas says:

  Man bör göra åtskillnad mellan invandrare och ”papperslösa flyktingar”.

  ”Papperslösa flyktingar” är flyktingar som sökt asyl men nekats och fått avvisningsbeslut, de borde alltså lämna landet.

  Alternativt är det fråga om sådana som illegalt tagit sig till landet och egentligen finns där olagligt.

  Att ge sjukvård åt dessa båda kategorier (illegala flyktingar) är högst tveksamt, det ger fel signaler.