På riksdagsläktaren

Marianne Lydén recenserar rollspelet på den politiska scenen
Header

Männen och makten

03.03.2012 08:00 | Skriven av Marianne Lydén i Okategoriserade

När Sauli Niinistö på torsdagen tog över som republikens president konstaterade talman Eero Heinäluoma att Tarja Halonen lämnat ett bestående avtryck i Finlands historia eftersom hon är den fösta kvinnan som valts till ämbetet.
– Det har stärkt jämställdheten och bidragit till att folket utan svårighet kan tänka sig såväl en kvinna som en man till vilket uppdrag som helst, konstaterade han.
Många anser att Halonens tolv år som president inneburit att vi sluppit en del av tänket att det normala är att en maktposition innehas av en man och att det om en kvinna till äventyrs erövrar en dylik särskilt måste påpekas att hon är kvinna.
De flesta är antagligen vid det här laget överens om att det naturliga och normala i ett jämställt land är att kvinnor och män delar på makten.
Utvecklingen mot fler kvinnor på samhällstoppen startade redan före år 2000. Presidentskiftet då innebar att två kvinnor satt högst i samhällshierarkin. När Tarja Halonen installerades var det talman Riitta Uosukainen som från podiet i riksdagens plenisal höll talet till republikens president. Sex år tidigare hade Uosukainen valts till republikens första kvinnliga talman.
Från och med 1.3.2012 har vi bara män på toppen av samhället. Sauli Niinistö är president, Eero Heinäluoma riksdagens talman, Pekka Ravi första vice, Anssi Joutsenlahti andra vice talman och Jyrki Katainen statsminister. För kvinnornas del har det hittills blivit två franska visiter på statsministertaburetten.

Dagen före presidentinstallationen debatterade riksdagen Sannfinländarnas interpellation om försvarsnedskärningarna. Det var kompakt manlig dominans när de tyngsta talen hölls. Försvarsminister Stefan Wallin gav regeringens svar, interpellationens första undertecknare var Jussi Niinistö, Samlingspartiets gruppanförande hölls av Esko Kurvinen, Sannfinländarnas av Pentti Oinonen, Centerns av Seppo Kääriäinen, Vänsterförbundets av Risto Kalliorinne, SFP:s av Thomas Blomqvist, De grönas av Pekka Haavisto, Kristdemokraternas av Sauli Ahvenjärvi och Vänstergruppens av Jyrki Yrttiaho. Den enda kvinnan som fick plats i den här församlingen var Socialdemokraternas Tuula Väätäinen.
Könsbalansen rättas antagligen till när riksdagen nästa vecka debatterar Centerns interpellation om kommunreformen. Då kommer vi att få höra flera kvinnor.
Kommunala angelägenheter handlar om dagis, skolor och social- och hälsovård, sådant som förut ansågs mindre viktigt och därför överläts åt kvinnor att sköta. I dag sköter kvinnor fortfarande ofta de här angelägenheterna. Förhoppningsvis anses de inte längre mindre viktiga.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.